quinta-feira, 27 de fevereiro de 2014

Alcantara, Past, Present and Future in the blink of an eye.



Overview:
If you like history, visiting Alcântara is a natural thing to do when you visit São Luís, the capital of Maranhão. The best way to reach it is by boat. The city is well-known for its colonial architecture, museums and laidback atmosphere.
The Alcântara area is also where the Brazilian Space Agency has a Launch Center.
What to See:
St. Matias Church (Gomes de Castro Square), Carmo Church (Grande Street), and the Historic Museum (Gomes de Castro Square) are worth a visit.

Reportagem da Tv ucraniana sobre Alcântara infelizmente eles não disponibilizaram o video mas vocês poderão assisti-lo no youtube AQUI

 
                                          

   




History and Colonial Architecture:

Alcântara history is troubled by successive invasions and conflicts as Portuguese, French and Dutch explorers tried to colonize current-day Maranhão. Native populations suffered enourmously and had been all but decimated by the mid-seventeenth century.

As in São Luís, there are buildings in Alcântara which date from the seventeenth century, although not in such great number and not as well preserved. IPHAN, the Brazilian Institute for the Preservation of Historic, Artistic and Cultural Heritage, listed the city's architecture as a National Heritage Site in 1948.




Some of the ruins in the downtown area include the ones on Rua da Amargura ("Bitterness Street"). One of them, known as the Black Palace, was the Slave Market.
At Casa da Cultura Espacial, at Rosario Square, you can see models of rockets launched from Alcântara by the Brazilian Space Agency.

How to Get to Alcântara:
The way to reach Alcântara from São Luís is by boat. On the official Maranhão State website, there is information about the companies, the sea terminal the boats depart from and schedules under transportation.








If you are in São Luís, consider going to Alcântara only if you have updated information from your hotel, for example, about a better company or recent improvements.

http://imirante.globo.com/plantaoi/plantaoi_video.asp?codigo1=197733
Best Time to Go:
Folklore is one of the reasons to visit Alcântara during Festa do Divino, or Pentecost, celebrated in traditional ways that date back to the origins of Brazil.

Doce de Espécie


A cidade histórica de Alcântara, no Maranhão, é conhecida por seus deliciosos doces-de-espécie. A guloseima se assemelha a um bombocado e tem o tamanho e o formato de uma tartaruguinha. A iguaria se tornou uma tradição na cidade ao ser distribuída pelos moradores durante a Festa do Divino. A receita é encontrada somente em Alcântara e foi herdada dos açorianos.

Ingredientes
3 xícaras de coco ralado grosso
2 xícaras de açúcar
1 xícara de água

h2. Ingredientes para a massa:

2 xícaras de farinha de trigo
5 colheres (sopa) de óleo
1/2 colher (chá) de sal
1/2 xícara de água

Modo de preparo
Colocar todos os ingredientes numa panela e levar ao fogo alto mexendo sem parar. Depois que a calda começar a ferver, mexer de vez em quando. Quando a mistura estiver bem cremosa, desligar o fogo, passar para um tabuleiro untado com manteiga e deixar esfriar.

h2 Modo de preparo da massa

Colocar a farinha de trigo numa tigela e juntar o óleo, o sal e a água. Misturar até que a massa fique homogênea. Em seguida, polvilhar farinha de trigo sobre uma superfície de trabalho. Abrir a massa com um rolo até ficar bem fina. Com a ajuda de um copo, cortá-la em discos. Polvilhar uma assadeira com farinha de trigo e colocar os discos de massa.

Preparo final
No meio de cada disco de massa, colocar uma colher de sopa generosa da cocada já fria. Decorar cada docinho com tiras finas da massa, fazendo um laço. Colocar os doces em forno quente e assar por aproximadamente 20 minutos.

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